Ecaterina Teodoroiu, eroina care și-a dat viața pentru patrie, va fi prima femeie de pe bancnotele românești

0
395

“Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, a precizat Banca Națională într-un comunicat de presă.

O bancnotă de 20 de lei va fi pusa în circulație de catre Banca Națională. Aceasta va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, cercetașă și luptătoare în Primul Război Mondial, cunoscută drept eroina de la Jiu.

Urmeaza ca BNR sa furnizeze informații despre cum va arata noua bancnotă, ce elemente de siguranță și de identificare va avea, precum și data exactă a lansării în circulație.

“Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se mai arată în comunicatul BNR.

Banca Națională a lansat in 2018 o bancnotă aniversară, de colecție, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 cu portretul Reginei Maria.

Ecaterina Teodoroiu a oferit acte de curaj și s-a implicat în luptă, lucru destul de dificil pentru o femeie din cauza constructelor sociale de gen, mai exact a poziționării femeii în societate. Aceasta femeie a îndrumat soldații bărbați în luptă, fiind ascultata cel mai probabil datorită dedicării și a curajului ei.

Olteanca Cătălina Vasile Toderoiu, născuta pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni, a fost prima femeie combatant din Armata Română. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front. După ce toți cei patru frați ai săi au murit în lupte, a cerut să fie să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost rănită de mai multe ori pe campul de luptă și a fost decorată de Casa Regală pentru vitejie. A murit în vara anului 1917, eroic, în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Ecaterina Teodoroiu

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.