Oamenii indigeni au impresionat lumea cu vitejia și hotărârea lor. Tribul din Amazon salvează milioane de acri de pădure. “Suntem milionari! Tot ce avem nevoie avem aici!”

0
432

Oamenii indigeni din provincia Pastaza din Waorani, un loc în mijlocul pădurii tropicale a Amazonului, au impresionat lumea cu vitejia și hotărârea lor. Acești oameni simpli, împreună cu natura, sau apărat împotriva marilor companii de petrol care distrug padurea cu ​​permisiunea guvernului care nu a primit niciodată consimțământul locuitorilor indigeni ai pământului. Oamenii s-au ridicat la aceste acțiuni frauduloase ale guvernului ecuadorian și au triumfat!

“Vrem să continuăm să trăim o viață bună în pădure”, a declarat Patricia, una dintre femei, pentru revista Yes . “Vrem să fim respectați și vrem să fim un model drept de urmat”, precizeaza intelligentliving.co.

Waorani sunt proprietarii de drept ai pământului și ar trebui să aibă ultimul cuvânt de spus cu privire la ceea ce se întâmplă pe el sau cu el. Tribul a câștigat procesul împotriva corupției guvernamentale și a marilor companii petroliere. Judecătorii au ordonat guvernului să reia procesul de consultare și să aplice standardele stabilite de Curtea Interamericană a Drepturilor Omului înainte de orice vânzare legată, sau de extragerea resurselor subterane. Trebuie luat în considerare impactul ecologic și cultural care ar afecta tribul.

În plus, comisia formata din trei judecători din cadrul Curții Provinciale din Pastaza s-a aliat cu Waorani, distrugând procesul de consultare al guvernului ecuadorian, care a început în 2012 și a făcut ca vânzarea terenurilor să fie nulă și neavenită. Aceasta actiune este extrem de importanta pentru alte națiuni indigene, aratand că oamenii se pot apara atunci când este nevoie, chiar dacă o fac împotriva funcționarilor guvernamentali sau a afacerilor de miliarde de dolari. Victoria a stabilit un imens precedent pentru drepturile de teren ale populației indigene din țara amazoniană și dincolo de ea.

Decizia a asigurat protecția a jumătate de milion de hectare de teritoriu ancestral Waorani. De asemenea, a oprit licitarea potențială a altor 7 milioane de hectare de teren indigen. Actul sprijină constituția Ecuadoriană care garantează drepturile inalienabile, imprevizibile și indivizibile ale popoarelor indigene față de pământurile lor strămoșești, precum și accesul la libera judecată.

Nemonte Nenquimo, reclamantul procesului și președintele Organizației Waorani Pastaza, a declarat:

“Guvernul a încercat să vândă terenurile noastre companiilor petroliere fără permisiunea noastră. Pădurea noastră tropicală este viața noastră. Noi decidem ce se întâmplă în țările noastre. Nu vom vinde niciodată pădurea noastră tropicală companiilor petroliere. În prezent, instanțele au recunoscut că poporul din Waorani și toate popoarele indigene au drepturi asupra teritoriilor noastre care trebuie respectate. Interesele guvernului în petrol nu sunt mai valoroase decât drepturile noastre, pădurile noastre, viața noastră”.

Oamenii din Sarayaku sunt o comunitate de pădure tropicală de doar 1200 de oameni Kichwa, dar sunt o forță lider în rezistența indigenă din secolul 21, angajând lumea occidentală politic, legal și filosofic. Tribul a ajutat cu fermitate companiile petroliere și intenția guvernului de a-și exploata terenurile pentru profit. Astfel, comunitatea a devenit un far de speranță pentru alte grupuri indigene și pentru activiștii globali în domeniul schimbărilor climatice, mobilizându-se pentru a opri o nouă rundă de exploatare a petrolului. Ei sunt o sursă de inspirație pentru oricine, indiferent cât de imposibil pare!

Ei au un mesaj pentru toată lumea:

“Mesajul nostru pe care îl luăm și în Asia, Africa, Brazilia și în alte țări care discută despre schimbările climatice, propunem o dezvoltare alternativă – dezvoltarea vieții. Aceasta este economia noastră pentru viață – sumak kawsay – nu numai pentru noi, ci pentru lumea occidentală. Nu trebuie să se teamă de încălzirea globală dacă suportă viața junglei.”

José Gualinga, unul dintre membrii tribului, spune că aceste lupte au implicații mai mari. “Facem acest lucru pentru a opri emisiile de carbon și încălzirea globală. Această luptă a comunităților indigene din pueblos este o ușă pentru salvarea Pachamamei [Mama Pământ]. “

“Suntem milionari”, spune Gerardo, un alt membru al tribului, care indică jungla care ne îmbrățișează. “Tot ce avem nevoie avem aici…Suntem o mică comunitate pueblo, dar suntem un simbol al vieții. Toată lumea trebuie să se unească pentru a susține viața ființelor umane și a Pământului “.

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.