Tragedia din apele teritoriale ruse. 14 submarinari si-au pierdut viata!

0
273

Tragedia a avut loc în seara zilei de 1 iulie, în apele teritoriale ruse ale Mării Barents. La efectuarea măsurătorilor batimetrice, la bordul modulului de coborâre al submarinelor nucleare de adâncime AS-12, cunoscut sub numele de “Losharik”, a izbucnit un incendiu. 14 submarinari au fost otrăviți prin produse de ardere si au murit. Printre cei șapte morți sunt căpitanii de prim rang, doi sunt Eroii Rusiei. La o întâlnire de la Severomorsk, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a dezvăluit detaliile incidentului care au dus la moartea marinarilor ruși la bordul unui aparat de adâncime.

Shoigu a remarcat că submarinarii au acționat eroic într-o situație critică. Mai întâi de toate, au evacuat un civil și au întărit imediat trapa în spatele lui pentru a împiedica răspândirea focului pe tot parcursul întregului aparat de adâncime. Shoigu a menționat că marinarii “cu prețul vieții lor au îndeplinit o sarcină dificilă – au eliminat sursa focului, și-au salvat tovarășii și aparatele de adâncime “, raportează RIA Novosti. Submarinarii de la bord au fost specialiști militari unici – profesioniști cu înaltă calificare care au efectuat studii importante asupra hidrosferei Pământului. Toți ofițerii morți vor fi prezenți cu distinctii de stat. Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor.

Vladimir Putin nu a citat numele submersibilului, însă a confirmat că este vorba de un aparat neobişnuit. “Nu este un aparat obişnuit, după cum ştim este vorba de un submersibil de cercetare ştiinţifică, cu un echipaj foarte profesionist”, a spus preşedintele rus, precizând că şapte căpitani de rangul I – gradul cel mai înalt pentru ofiţerii marinei ruse – se numără printre cele 14 victime.
“Exprim sincere condoleanţe familiilor victimelor”, a mai spus Vladimir Putin, ordonându-i ministrului apărării să se deplaseze la Severomorsk ,,pentru a audia personal rapoartele şi a conduce o comisie pentru a stabili cauzele acestei tragedii”.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, 14 persoane – toţi marinari ai armatei ruse, s-au intoxicat în urma incendiului. Incendiul a fost stins, iar submarinul a revenit la baza sa, ceea ce înseamnă că există supravieţuitori. Incendiul s-a declanşat în cursul unei operaţiuni de colectare a datelor subacvatice, potrivit armatei ruse, care precizează că submersibilul se află în prezent la baza sa din oraşul-port Severomorsk, regiunea Murmansk, în Arctica.

Potrivit unor surse citate de publicaţiile RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul în cauză este un submarin nuclear de tipul AS-12, supranumit ‘Loşarik’, după numele unui personaj dintr-un film de desene animate sovietic, din cauza formei sale neobişnuite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept ”o mare pierdere” moartea a 14 marinari într-un incendiu care s-a produs marţi la bordul unui submarin de cercetări al armatei ruse, cerând declanşarea unei anchete asupra acestei tragedii, informează AFP.

“Este o mare pierdere pentru marină şi pentru armată în întregul ei”, i-a declarat Vladimir Putin ministrului apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, în timpul unei şedinţe televizate, ordonându-i să afle “cauzele acestei tragedii”.

Paisprezece marinari şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la bordul unui submarin de cercetări al armatei ruse cu baza în Marele Nord rus, au indicat autorităţile ruse marţi, accident ce a readus în memorie tragedia submarinului nuclear Kursk, care a marcat profund Rusia.

Puţine lucruri se cunosc despre AS-12, ceea ce se ştie este că nu are arme la bord şi poate ajunge la o adâncime de 6.000 de metri, echipajul său fiind constituit din 25 de persoane, potrivit Novaia Gazeta. Toţi marinarii morţi erau ofiţeri, indică ziarul rus.

Cu câţiva ani în urmă, Pentagonul declarase că AS-12 reprezintă un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatică, notează Novaia Gazeta.

În ultimii zece ani, trei incendii au izbucnit la bordul unor submarine ruseşti aflate în reparaţii. Specialiştii relevă probleme legate de disciplină şi de nerespectare a normelor de securitate pe şantierele navale.

sursa

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.