Un om de 66 de ani a fost depistat cu toate organele sale pe partea greșită: inima era pe dreapta, ficatul din stânga și așa mai departe.

0
1073

Vă facem cunoscut astazi cazul unui bărbat de 66 de ani, care s-a prezentat la spital, la urgență, plângându-se de tuse și dureri în piept. Imediat medicii au realizat că organele interne ale pacientului erau pe partea inversa a corpului: inima era pe dreapta, ficatul din stânga și așa mai departe.

Această condiție are, de fapt, un nume, situs inversus totalis, și nu este ca si cum nu ai putea trai, după cum ați crede la început. De fapt, înainte de a avea instrumente moderne de scanare medicală, s-a crezut că majoritatea oamenilor care au avut acest lucru au trăit viața in mod normal, fără a fi diagnosticați vreodată.

Doctorii domnului in cauza menționează că pacientul a emigrat recent în SUA, după ce a locuit într-o tabără de refugiați timp de 20 de ani. Printre constatările ciudate prezentate de radiografia toracică se numără dextrocardia (unde vârful inimii este pe dreapta, nu stânga) și o “transpunere în oglindă” a organelor abdominale.

Citeste si Felul în care folosești telefonul mobil ne spune ce personalitate ai. Tu cum il folosesti?

Simptomele bărbatului includeau dureri în piept, congestie, tuse și durere pe partea stângă a abdomenului, potrivit  raportului medical. Din fericire, s-a dovedit a fi doar o infecție a căilor respiratorii superioare; după ce a fost tratat pentru durere cu medicamente antiinflamatorii, pacientul s-a recuperat câteva zile mai târziu.

Situs inversus este o condiție rară, dar nu nemaiauzită. Donny Osmond este unul dintre cele mai cunoscute cazuri. De fapt, situs inversus totalis este atunci cand toate organele abdominale și inima sunt pe partea opusa. Afectează în jur de 1 din 10.000 de oameni.

Cu condiția ca organele să fie încă în locurile potrivite, relativ vorbind, problemele majore de sănătate pot fi evitate chiar și atunci când sunt oglindite. Oamenii cu această afecțiune poartă uneori o brățară în cazurile în care medicii încearcă o intervenție chirurgicală de urgență a corpului.

Cele mai multe complicații se întâmplă în jurul inimii: în cazul situs inversus și dextrocardia, arterele cheie pot ajunge mai mult în paralel, decât să treacă prin cruce, ceea ce poate face operația și transplantul de inimă mult mai dificile.

Starea situs inversus (“locație” și “opusă” în latină) a fost numită pentru prima dată de Matthew Baillie în 1788 și continuă să intrigi medicii și oamenii de știință astăzi. A fost chiar folosit ca un dispozitiv de complot într-un roman Bond (1958 Dr ‘s No , dacă vă întrebați).

Există, de asemenea, cazul recent publicat de Rose Marie Bentley din Oregon, care a trăit până la vârsta de bătrânețe de 99 de ani. Până la moartea ei, nimeni nu știa că are o stare neobișnuită. Bentley a avut inima pe partea dreaptă a corpului – stânga – ceea ce face de fapt situs inversus mult mai periculos și duce la rate mai mari de mortalitate.

Situs inversus poate fi adesea respins ca o eroare de raze X atunci când bebelușii se nasc, de aceea oamenii uneori nu sunt diagnosticați până la mulți ani mai târziu: 66 de ani în acest caz special.

Raportul de caz a fost publicat în New England Journal of Medicine.

sursa

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.