“Ziua – gânduri, noaptea – vise”! Asculta de aceste sfaturi, si vei fii mai longeviv.

0
743

Japonezii sunt recunoscuti ca fiind printre cei mai longevivi oameni de pe planeta. Chiar in acest moment, cel mai in varsta locuitor al planetei este declarata o femeie din arhipelagul nipon. Deviza: Nu manca mai mult decat iti este foame; dimpotriva, mananca mai putin! In Okinawa se practica „Hara Hachi Bu”, adica sa te opresti din mancat inainte de a te simti foarte satul. In aceste conditii, te ridici de la masa nu cu dorinta de a dormi un pic, ci mai degraba cu o pofta nebuna de a face ceva.

Medicina orientală, comparativ cu cea occidentală, de la bun început a acordat o atenţie deosebită profilaxiei bolilor. În acelaşi context, omul a fost tratat din perspectiva unui sistem integru, în interiorul căruia totul funcţionează într-o interconectare armonioasă. Anume această abordare specifică a determinat o longevitate impresionantă a chinezilor. Regimul alimentar al locuitorilor din Imperiul celest a fost întotdeauna bogat în produse din soia, fasole, legume, pește, ciuperci și alge.

Peştele – o excelentă sursă de grăsimi sănătoase şi proteine de înaltă calitate. În plus, el conţine vitaminele A şi B2, fier, zinc și alte microelemente folositoare. Ciupercile şi algele sunt bune prin numărul redus de calorii, dar și printr-o serie amplă de proprietăți benefice.

Femeile, pentru păstrarea tinereţii, trebuie să consume cât mai mult tofu, alge marine, ridiche şi alte elemente alcaline ce contribuie la creşterea actvităţii celulare şi accelerarea metabolismului pentru a îmbunătăți starea pielii şi a o lăsa netedă și strălucitoare. Pe de altă parte, consumarea cărnii de găină, cărnii de vită, porumbului, berii şi a altor alimente acide ar trebui redusă.

“ Ziua – gânduri, noaptea – vise” proverb chinezesc. Un somn adânc şi calitativ este necesar tuturor, întrucât anume în timpul nopţii se acumulează energia qi a ficatului, rinichilor şi plămânilor. Pentru a combate insomnia medicii chinezi ne recomandă să consumăm 30-60 grame de curmale roșii fierte pe zi.

Dr. Shigeaki Hinohara, expert în longevitate, medic şi preşedinte emerit al Universităţii St. Luke, care a murit la vârsta de 105 ani, ne-a dat ca mostenire cele mai importante reguli care l-au ajutat să aibă o viaţă sănătoasă. A fi activ nu este un lucru deloc greu în epoca mişcării, însă este important de stabilit priorităţile pentru a se evita suprasolicitarea. În privinţa alimentaţiei, medicul spunea adesea: „Mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“. Dr. Hinohara avea un meniu extrem de simplu: suc de portocale şi cafea la micul dejun, lapte şi prăjituri la prânz (contrar a ceea ce ar spune orice nutriţionist), iar la cină – legume, peşte, orez şi uneori carne.
Lucrurile nu sunt atât de complicate, dacă principiile medicului japonez ar funcţiona de fiecare dată: „fiţi activi, distraţi-vă şi mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“.

Iata si alte sfaturi luate de la japonezi: nu bea mai mult de  ocafea pe zi; nu bea pastilele cu apa rece; nu manca dupa ora 5 seara; mananca cat mai putine alimente grase; nu pune telefonul la urechea stanga; nu folosi telefonul cand mai are doar o diviziune la baterie; stai departe de incarcatorul telefonului; dormi intre 22.00 si 6.00; consuma sucuri sanatoase; bea apa pe stomacul gol; spala dintii dimineata, dar nu manca decat dupa 45 minute; dupa fiecare masa, nu bea si nu manca timp de doua ore.
Chinezii si japonezii servesc la masa doar ceai cald. Evita si tu sa bei apa rece.

Viaţa contemporană este imposibilă fără stres. Cu toate acestea, fiecare persoană reacționează la el în mod individual: optimistul vede oportunitatea, iar pesimistul vede obstacolul. Prin urmare, pentru primul stresul moderat poate deveni un impuls motivațional, iar pentru al doilea să se transforme în stres excesiv, care modifică metabolismul și amplifică probabilitatea apariţiei diferitor boli.

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.